Sacramentsdag

Sacramentsdag, anderhalve week na Pinksteren op een donderdag, was ooit een vrije dag voor ons. De internen gingen dan op schoolreis. Mijn eerste was op 21 juni 1962 – ja, ik heb nog alle 7 agenda’s van het BC. De spreuk waarmee de schoolagenda wekelijks verlevendigd werd, luidde die keer ‘Wahre Schönheit ist schöne Wahrheit’. De reis ging naar Duitsland per bus, De reis naar Duitsland per bus, over de grens dus en daar hadden we een toeristenkaart voor nodig. De pasfoto’s voor iedereen maakte mijnheer van Stiphout (ofwel Niek) op de cour. Ik heb hem nog altijd (zie bijlage). Van de dag zelf kan ik alleen herinneren dat iedereen mocht roken – ook in de bus, normaal mocht je dat pas vanaf de derde klas. Ik als 12-jarige deed stoer mee met een heel pakje op een dag, waarbij ik vooral veel moeite deed om mijn vingers binnen een dag net zo bruin te krijgen als een zware roker. Ik weet nog met welke licht hoofdschuddende blik Otto Jansen na afloop het resultaat monsterde.

In 1963 (13 juni) slechts een middag naar het oorlogsmuseum in Overloon en daarna naar het Eurostrand in Eindhoven, maar eerst een hoogmis in St. Odiliënberg. Op 28 mei 1964 werd het weer groots aangepakt. Met de trein naar Rotterdam en vandaar naar de Deltawerken. In 1965 opnieuw slechts een halve dag. “Je zou heimwee krijgen, zo lang zijn we weg!”, vermeldt mijn agenda en ook “hoe origineel!”. Met veel vooroordelen per bus naar toeristenoord Valkenburg, maar later schreef ik erbij “was leuk”. Daarna was het afgelopen. In 1966 hadden we nog wel vrij (met sportwedstrijden) en in 1967 gewoon les op Sacramentsdag.

De teksten en media op deze site zijn zonder enige vorm van garantie beschikbaar onder de GNU Free Documentation License alsmede een Creative Commons-licentie van het type Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0.

Deze site is een initiatief van oud-intern WiebeVanDerWorp en wordt gesponsord door ViaISN.org.